
Konečně po roce je tu opět moje milovaná dýňová sezona. Dýňě mě fascinují svojí barvou už od malička. Něco tak úžasně zbarveného je pastva pro oči. Minulý rok, když jsem Vám chtěla psát tento recept jsem se rozhodla, že se na vše vyprdnu, uzavřu do ulity a budu přežívat. Z ulity jsem už dávno pryč, ale jaksi jsem zapomněla, že jsem něco jako recepty psala na web. Kláro, chyba to zapomenout. Protože i kdyby si to přečetl jeden člověk, tak za něj budu vděčná. Během posledního roku jsem zjistila, že mě neskutečně baví a zároveň naplňuje pečení, vaření a vše co se týká jídla, takže samozřejmě i konzumace :D. Zbožňuju sladké, ale tahle pečená dýňě je nezapomenutelné nebe v hubě. Takže teď konečně k receptu.
Cca na tři porce:
3 dýně Hokaido - menší kusy jsou lepší, pro větší jedlíky střední kus :D
1 červená cibule
1 chilli paprička
1 mrkev stroužky česneku
Lžíce skořice - kdo ji zbožňuje a je na ní zavislý jako já, tak přidá :D
Kmín
1 hrnek rýže - já hodně používám Basmati
2,5 hrnku vývaru
50g rozinek
50g oříšků -lískové nebo vlašské
Bylinky- koriandr, máta a nebo dle chuti cokoliv
Sůl a pepř
Postup:
Nejprve si na suché pánvi opražíme oříšky pro lepší chuť. Oříšky dáme stranou z pánve a přidáme dvě lžíce oleje. Cibuli a chilli papričku osmažíme do měkka. Přídáme na hrubo nastrouhanou mrkev, nasekaný česnek, skořici, kmín, a necháme rozvonět. Vmícháme rýži, zalejeme vývarem a vaříme do té doby než je rýže na skus.
Mezitím si připravíme dýně. Odkrojíme vršek a vydlabeme semínka. Potřeme celou dýni olejem, přídáme špetku soli.
Přidáme do téměř hotové směsi rozinky, oříšky, sůl a pepř. Dýně naplníme a pečeme cca 35 minut na 200. Dokud dýně nezměkne.